Det er en kold tid

Vi har haft en kold vinter i år, og den er jo ikke ovre endnu, men hvad betyder det for de heste, der går ude? Jeg havde en veninde og hendes datter med forbi rideskolens stalde den anden dag, fordi datteren meget gerne vil begynde med rideundervisning, og mens jeg går der og fortæller om stedet og hestene, udbryder min veninde pludseligt: “Ej, hvor er det synd for de heste!De fryser da helt vildt, når de skal stå udenfor i sådan et frostvejr!”.

vintertid

Jeg må indrømme, at det provokerede mig en smule, selvom jeg er med på, at hun ikke havde nogen intentioner om at lyde fordømmende. Vi fik os en god snak om, hvornår det giver mening at lade en hest stå ude, og jeg forklarede hende selvfølgelig også, at der er stor forskel på de forskellige racer og hvad de er bygget til (om man så må sige), men jeg kunne alligevel ikke helt slippe tanken om det. Derfor besluttede jeg mig for at lave et lille indlæg her på bloggen for at få det skrevet ud af systemet :)

 

ridt i snevejret

Heste af den lidt mere robuste type (som for eksempel islandske heste og bryggere) kan sagtens klare at være udenfor året rundt. Som regel skal man sørge for at de har et sted, de kan søge læ, når vejret byder på storm, sne eller lignende, men ellers klarer de sig udemærket udenfor – også i bidende kulde. De skal selvfølgelig have godt med benzin til deres fedtlagre i form af ekstra foder, hvis vinteren er kold, for de bruger mere energi på at holde varmen (naturligvis).

Heste af lidt finere (fremavlede) racer står som regel ikke ude året rundt, men de kan sagtens komme ud i løbet af vinteren – også når termometeret viser minus 5 eller 10 grader. Mange giver dem et dække på, så de lidt nemmere holder varmen i løbet af vinteren, og så kommer de ind at stå i den varme stald, når mørket falder på.

Det er en misforstået tilgang til heste at tænke, at de føler kulde på samme måde som mennesker, og at det derfor er synd at lade dem komme ud. Det er nærmest det modsatte – hvis de ikke kommer ud, kan de ikke røre sig og de er trods alt skabt til større arealer end det en typisk stald kan byde på.

 

vintertid1

Related posts: